Ce reprezinta un termostat pentru camera?
Termostatul pentru camera este un regulator al temperaturii dintr-o casa ce comanda sistemului de incalzire momentul de oprire si pornire in functie de temperatura dorita. Astfel, daca temperatura din camera in care se afla termostatul este sub nivelul programat, atunci termostatul o sa permita sistemului de incalzire sa functioneze in continuare, dar daca temperatura este cu mult in crestere fata de cea dorita, atunci termostatul o sa opreasca sistemul de incalzire.
Termostatul este cel care creeaza o temperatura ambientala optima si va ajuta sa economisiti bani prin reducerea facturii de energie electrica si cea de gaze. Este de preferat ca acesta sa fie instalat in cea mai racoroasa camera pentru a va asigura ca beneficiati de o temperatura degajata uniform.
Termostatul ambiental il regasim sub doua forme: termostat mecanic (sau cu rotita) si termostat electronic (sau cu afisaj digital).
Termostatul mecanic este manual, astfel ca reglarea temperaturii se face manual in functie de gradele dorite, iar oprirea sistemului de incalzire se face tot manual.
Termostatul electronic este cea mai fiabila solutie in materie de termostat ambiental. Termostatul electronic este cel in care iti setezi temperatura dorita, intervalul orar in care sistemul de incalzire sa fie oprit sau sa fie pornit. Spre exemplu, atunci cand esti in timpul programului, la locul de munca, poti sa setezi termostatul sa opreasca sistemul de incalzire si sa il porneasca cu cateva minute sau ore inainte sa ajungi acasa pentru a te bucura la intoarcere de temperatura dorita.
Termostat cu fir sau termostat cu wireless?
Termostatul cu fir presupune ca beneficiarul sa se deplaseze pana la termostat si sa il seteze, iar pentru a avea acces la el din alta incapere este necesar sa faceti anumite modificari ale peretilor pentru a trage firul pana in camera dorita.
Termostatul cu wireless este cel care se bucura de o tehnologie prin semnal Wi-Fi, astfel poti sa il manipulezi din orice incapere. De asemenea, cu ajutorul acestui tip de termostat digital ai control extins asupra lui prin intermediul dispozitivelor inteligente, precum telefon sau tableta, si astfel poti sa setezi temperatura dorita chiar daca te afli la locul de munca.
Programele unui termostat dedicat centralei termice
Programele unui termostat pot sa fie de 3 tipuri si anume:
1. Termostatul ambiental cu program 7 – acest program se caracterizeaza prin crearea unei temperaturi ambientale diferite in functie de cele 7 zile ale unei saptamani, astfel iti programezi nivelul temperaturii in functie de fiecare zi in parte.
2. Termostatul ambiental cu program 5+2 – acest program se caracterizeaza prin crearea unui nivel al temperaturii pentru 5 zile si alt nivel de temperatura pentru alte 2 zile, astfel iti permite sa iti programezi nivelul dorit al temperaturii in cele 5 zile lucratoare si un alt nivel pentru cele 2 zile nelucratoare.
3. Termostatul ambiental cu program 5+1+1 – acest program seamana cu cel 5+2 numai ca iti permite ca in cele doua zile nelucratoare sa ai pentru fiecare zi nelucratoare in parte un alt nivel al temperaturii.
Termostat pentru incalzirea in pardoseala
Sistemul de incalzire in pardoseala lucreaza mana-n mana cu termostatul. Incalzirea in pardoseala asigura o distribuirea a caldurii intr-un mod uniform in toate incaperile. Astfel, nu o sa ai nevoie sa mai pui termostatul in cea mai rece incapere deoarece datorita incalzirii in pardoseala toate camerele se bucura de aceeasi temperatura.