Diferențele dintre încălzirea prin pardoseală și încălzirea prin radiatoare
Încălzirea cu radiatoare a fost folosită încă din anii ‘30 ca sistem standard. De-a lungul timpului au apărut sistemele de încălzire prin pardoseală, un sistem modern ce oferă un confort de neegalat.
Diferențele principale dintre încălzirea prin pardoseala si incalzirea prin radiatoare pot fi evidențiate prin distribuția căldurii, confortul și calitatea aerului, eficiența costurilor, estetica și încălzirea incorporată.
1. Distribuția căldurii
Alegerea unui sistem electric de încălzire va dicta modul în care este distribuită căldura în locuința dvs. Încălzirea prin pardoseală produce căldura uniformă pe toata suprafața locuinței. Nu o să existe niciun colț al camerei mai rece decât celălalt.
Încălzirea prin radiatoare presupune costuri inițiale mai accesibile, dar nu încălzește în mod egal colțurile unei camere. Aerul încălzit de un radiator se ridică spre tavan și se răcește. Acest lucru creează un flux de aer cald și rece, iar zonele din apropierea radiatoarelor sunt mai calde decât zonele din alta parte a încăperii.
2. Eficiența și confortul
Modul în care este distribuită căldura influențează eficiența și confortul sistemului de încălzire. Sistemul de încălzire prin pardoseala încălzește în mod direct obiectul și menține umiditatea naturală într-o cameră, în timp ce convecția aerului cald de la radiatoare are tendința de a reduce umiditatea, ceea ce poate face zona încălzită sa se simtă inconfortabil. Daca se încălzește întregul etaj al încăperii, caldura radiantă oferă o distribuție uniformă a căldurii, în timp ce încălzirea convențională încălzește inițial o zonă și apoi are nevoie de timp să circule pentru a atinge nivelurile de confort necesare. Creșterea temperaturii aerului prin încălzirea convențională poate cauza disconfort și supraîncălzire, ceea ce la rândul său poate reduce nivelurile de oxigen și, în final, probleme de respirație dacă aerul este prea cald.
Încălzirea prin pardoseală radiantă asigură căldura acolo unde este necesar, reduce riscul de supraîncălzire a corpului și este cât mai aproape posibil de încălzirea ideală.
3. Supraîncălzirea este ineficientă și scumpă
Radiatoarele sunt predispuse la supraîncălzire, ceea ce face ca sistemul să fie mult mai puțin eficient. Ventilația este adesea necesară, cum ar fi deschiderea unei ferestre, cauzând pierderea energiei în mediul înconjurător.
Modul în care radiatoarele produc căldura creează zone calde și reci, ceea ce înseamnă că pentru a simți căldura mai departe de radiator, trebuie să activați temperatura camerei. Acest lucru va determina radiatoarele să creeze mai multa caldură și să reduca zonele reci, dar în același timp să facă zona mai aproape de radiator, mai caldă. Aceasta supraîncălzire înseamnă că temperatura camerei va deveni prea fierbinte, determinând nevoia de a deschide ferestrele pentru a permite pătrunderea aerului curat, dar în același timp evitând irosirea banilor prin pierderile de căldură. Pierderea energiei este costisitoare deoarece supraîncălzirea cu doar 1% poate crește costurile cu 8% la facturile de încălzire.
4. Decorarea casei
Încălzirea prin pardoseală este visul oricărui decorator, deoarece sistemul de instalații nu ocupă niciun spațiu, sursa de căldură aflându-se în interiorul podelei. Sistemele cu radiatoare sunt adesea voluminoase și trebuie să se afle în interiorul camerei, ceea ce înseamnă că spațiul de perete trebuie sa fie alocat. Acest lucru devine extrem de problematic, mai ales în zonele mici, cum ar fi băile, unde fiecare centimetru este necesar pentru a profita din plin de spatiu.
Încălzirea în pardoseală nu restricționează amplasarea mobilierului și oferă libertate de proiectare completă într-o casă, spre deosebire de radiatoarele care sunt adesea voluminoase.
5. Control individual al temperaturii în fiecare cameră
Încălzirea este mai eficientă atunci când este utilizată în funcție de zonă. În majoritatea cazurilor, încălzirea în pardoseală este utilizată și zonată în funcție de cameră, cu un termostat care controlează fiecare zonă specifică. Prin urmare, încălzirea este furnizată camerei numai atunci când este necesară, reducând cantitatea de energie folosită. Sistemele convenționale de radiatoare tind să se încălzească în întreaga casă în acelasi timp, pe baza unui termostat central. Acest lucru poate provoca supraîncălzirea în funcție de locația termostatului și este mai puțin eficient ca încălzirea zonelor individuale.
Sistemul de încalzire prin pardoseală reprezintă un sistem modern, care asigură o distribuție uniformă a căldurii în locuințele dvs.